Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Лютий » 27 » Масляна - початок масляного тижня
19:49
Масляна - початок масляного тижня
Останній тиждень перед Великим постом за часом збігалася з язичницьким святом проводів зими і зустрічі весни, який відзначали всі народи Європи в дохристиянський період.

У східних слов'ян це свято отримав назву «Масляна». Обряди Масниці, що збереглися в народній традиції і в даний час, безпосередньо пов'язані з язичницькими культами предків, сімейно-родових відносин і родючості. На сімейно-родової характер масниці вказують і назви деяких днів свята - «тещині вечірки» (п'ятниця), «зовичні посиденьки» (субота), а обов'язкові для масниці млинці (язичницький символ сонця) були традиційних поминальних стравою східних слов'ян.

Вважалося, що останній тиждень перед Великим постом треба провести весело, бо попереду цілих 7 тижнів суворого поводження й багатьох обмежень. Кожен день цього тижня має певні особливості та цікаві звичаї. Розглянемо кожен з них.

У понеділок жінки йдуть до корчми і починають свято Масляної. Якщо ж до їх компанії хочуть долучитись чоловіки, то їм на шию повісити колодку, зняти яку можна було, лише поставивши могорич.

У вівторок жінки знову в шинку. Після гуляння в корчмі всі виходять на вулицю, де влаштовуються веселі забави, які тривають майже весь день.

Середа не пов'язана з якими-небудь дійствами і має назву «Зноби-баби».

Напевно, Масляна - це справжній рай для жінок, тому що в четвер вони знову сідають за стіл і піднімають чарки. До того ж у цей день не можна шити і прясти.

У п'ятницю зять повинен почастувати свою тещу. Після цього зятю належить покатати свою тещу вулицями села або ж міста. Причому, сервіс в такому випадку залежить від характеру тещі, тобто злу та сварливу везуть по нерівній дорозі і навпаки, якщо теща лагідна, то і дорога рівна, немов струна.

Субота не позначена цікавими обрядами. Найбільш пишно відзначається неділю. Спеціально до цього дня готували вареники з сиром, на відміну від російських млинців. Проводилися масові гуляння, ігрища, забави. У цей день потрібно обійти усіх родичів та сусідів і попросити вибачення за всі скоєні образи, щоб очиститися перед Великим постом від усякої скверни. Не можна також вживати горілку. Перед сном потрібно ретельно прополоскати зуби, щоб чорти не витягли сир, що залишився після Масляної, разом із зубами.
Переглядів: 1329 | Додав: STALKER | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
1 STALKER  
1
Ура!!! Ціллий день лиш одне масло з блинцями!!! biggrin

2 den  
0
Хто з блинцями, а хто з хлібом давитися wacko

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]